Pujian Foster dalam Teks Huruf Besar yang Betul

Selepas menghabiskan beberapa dekad dalam industri filem, Jodie Foster akhirnya melihat Hollywood bergerak maju dari pandangan kuno dalam mempercayai pengarah wanita lebih, terutamanya dengan kejayaan filem Greta Gerwig’s Barbie tahun lalu.

“Saya telah berpeluang untuk berada dalam perniagaan sejak tahun 60-an, 70-an, 80-an, 90-an dan seterusnya. Kemajuan atau peningkatan penonton kita menghasilkan satu jenis pemikiran baru tentang siapa suara yang terpinggir,” kata Foster kepada Variety.

Beliau juga menjelaskan bahawa dalam “zaman dahulu”, wanita dianggap sebagai risiko, walaupun beliau tidak dapat menentukan mengapa tepatnya begitu. Persepsi itu telah berubah, menurut pelakon itu.

“Dengan kejayaan besar seperti Barbie, mereka memberikan kunci kepada Gerwig, yang telah membuat dua filem kebanyakan independen, kepada kerajaan dan berkata ‘Kami akan memberikan anda anak kita yang paling penting’ dan semua wang untuk menyokongnya. Itu baru bagi wanita. Saya harap ia berterusan.”

Foster kini mempimpin musim keempat yang hebat dari True Detective HBO, bertajuk True Detective: Night Country.

Pendekatan lain ialah Kali Reis, seorang Native American, dengan musim itu memberi tumpuan kepada watak Foster dan Reis menyiasat misteri pembunuhan seorang wanita Alaskan Asli.

Leave a Comment