Carl Weathers, Apollo Creed dalam filem ‘Rocky’, meninggal dunia pada usia 76

LOS ANGELES: Carl Weathers, pelakon Amerika Syarikat yang memegang watak boxer Apollo Creed dalam francais “Rocky”, berlawan dengan Sylvester Stallone dalam beberapa momen tinju yang paling memori di filem, telah meninggal dunia, kata keluarganya Jumaat. Beliau berusia 76 tahun.

Weathers, yang juga membintangi filem 1987 “Predator”, berlawanan dengan Arnold Schwarzenegger, baru-baru ini muncul di skrin kecil dalam siri spin-off “Star Wars” “The Mandalorian”, peranan yang meraih pencalonan Emmy.

“Kami sangat sedih untuk mengumumkan kematian Carl Weathers,” kata keluarganya, mengikut Deadline.

“Carl adalah seorang manusia yang luar biasa yang menjalani kehidupan yang luar biasa. Melalui sumbangannya kepada filem, televisyen, seni dan sukan, beliau meninggalkan kesan yang tidak boleh dilupakan dan diiktiraf di seluruh dunia dan merentasi generasi.”

Kenyataan itu tidak memberi sebab kematian, tetapi menambah bahawa beliau telah meninggal secara aman dalam tidurnya pada hari Khamis.

Selepas satu tempoh yang singkat dalam NFL bola sepak Amerika, di mana beliau bermain sebagai Linebacker untuk Oakland Raiders, Weathers memulakan kerjaya layar yang akan merentasi lima dekad dan merangkumi lebih dari 75 penampilan di filem dan TV, bermula dengan filem Blaxploitation dari pertengahan 1970-an.

Penonton muda telah teruja dengan peranannya dalam Disney+ hit “The Mandalorian” di mana beliau berperanan sebagai Greef Karga, ketua Guild Pemburu Upah, yang mendekati Pedro Pascal selama sembilan episod.

Weathers juga mempunyai peranan pengacaraan suara dalam francais yang disanjung tinggi apabila beliau berperanan sebagai Combat Carl dalam “Toy Story 4” pada tahun 2019.

Beliau menerima pujian untuk peranannya sebagai jurulatih golf dalam “Happy Gilmore”, di mana wataknya memberi tunjuk ajar kepada Adam Sandler selepas meninggalkan tur profesional apabila beliau kehilangan tangannya oleh buaya.

– ‘Legenda’ –

Namun, ia adalah sebagai juara berat Apollo Creed yang jingoistik, yang berdiri di jalan Rocky Balboa yang kasar dan siap, bahawa beliau akan diingati.

Filem 1976 “Rocky”, yang melahirkan beberapa sekuel (dan yang telah dihidupkan semula melalui francais spin-off “Creed”), memberikan dunia satu pandangan dekat yang dirancang dengan ketat pada tinju kejuaraan.

Prototaip bawah-dog-berlawan-angin digabungkan dengan keganasan sinematik untuk mencipta klasik segera yang masih bersambung hampir setengah abad kemudian.

Scena klimaks, yang menampilkan darah, tulang patah dan tinju perlahan, menetapkan standard bagi filem tinju.

Ia juga membawa Stallone ke jalan kegemilangan filem.

Filem itu memenangi Oscar filem terbaik 1977, serta patung untuk pengarah John Avildsen, dan mencapai sejumlah pencalonan lain.

Weathers meneruskan peranannya sebagai Apollo Creed dalam “Rocky II” pada 1979, yang menyaksikan ulangan lawan Balboa.

Beliau kembali lagi untuk “Rocky III” pada tahun 1982, dan sekali lagi untuk lawatan terakhir dalam “Rocky IV” pada tahun 1985, di mana Creed dibunuh di ring oleh juara berat Rusia yang dilakonkan oleh Dolph Lundgren.

Stallone pada Jumaat memberikan penghormatan gemilang kepada rakan sejawatnya, seorang lelaki katanya adalah penting untuk kejayaan “Rocky”.

“Apabila dia masuk ke dalam bilik itu dan saya melihatnya untuk kali pertama, saya melihat kehebatan,” katanya dalam video yang diposkan di Instagram.

“Saya tidak akan dapat mencapai apa yang kita lakukan dengan ‘Rocky’ tanpa dia. Dia benar-benar hebat. Suaranya, saiznya, dayanya, keupayaan atletiknya, tetapi yang lebih penting, hatinya, jiwanya.”

Bintang “Predator” Schwarzenegger memanggil Weathers seorang “legenda”.

“Atlet yang luar biasa, aktor yang hebat, dan manusia yang hebat. Kita tidak akan dapat membuat Predator tanpa beliau. Dan kita pasti tidak akan mempunyai masa yang hebat membuatnya,” katanya.

Rakan sebintang “Predator” dan bekas gubernur Minnesota Jesse Ventura berkata dunia telah kehilangan “seorang icon”.

“Carl Weathers adalah bakat fenomena, seorang profesional sejati, dan seorang rakan yang terkasih,” katanya di X, sebelumnya Twitter.

Sandler, yang memuat naik gambar kedua-dua lelaki bekerja bersama, memanggilnya “seorang lelaki hebat”.

“Bapa hebat. Pelakon besar. Atlet Hebat. Sangat menyeronokkan untuk berada sentiasa bersama. Bijak sangat. Setia sangat. Lucu sangat,” katanya di media sosial. – AFP

Leave a Comment