Serangan deepfakes yang pantas melanda X

Selepas penyebaran dan penularan imej Taylor Swift yang dihasilkan oleh kecerdasan buatan (AI) di X (dahulu dikenali sebagai Twitter) pada 24 Januari, platform media sosial milik Elon Musk mula mengawal kandungan grafik dalam masa tiga hari.

Pertama-tama, pasukan keselamatan X mula “aktif menghapuskan” semua imej dan pada 27 Januari, platform ini mula menolak percubaan untuk mencari imej tersebut melalui fungsi carian, di mana apa-apa percubaan untuk menggunakan “Taylor Swift” akan menghasilkan mesej ralat.

Walau bagaimanapun, Variety melaporkan bahawa variasi lain, seperti “Taylor AI Swift”, masih akan menghasilkan hasil carian. “Tindakan ini adalah sementara dan dilakukan dengan penuh berhati-hati kerana kami memberi keutamaan kepada keselamatan dalam isu ini,” kata ketua operasi perniagaan X, Joe Benarroch, dalam kenyataan kepada BBC.

Jangkauan yang membimbangkan imej tersebut dilaporkan oleh NBC News menunjukkan lebih daripada 27 juta tayangan dalam tempoh 19 jam sebelum akaun yang asalnya memuat naik imej tersebut digantung.

Pasukan keselamatan X juga dipaksa untuk menegaskan pendirian platform tersebut mengenai “nuditi tanpa keizinan”. “Memuat naik imej nuditi tanpa keizinan adalah dilarang secara ketat di X dan kami mempunyai polisi sifar toleransi terhadap kandungan sedemikian,” tulis pasukan tersebut.

Menurut Daily Mail, sumber yang rapat dengan Swift mengatakan bahawa bintang pop itu sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang.

Leave a Comment