Chalamet Pecahkan Rekod Kejayaan Box Office Travolta

Pelakon FRENCH-AMERICAN Timothée Chalamet telah mencapai suatu pencapaian dalam kerjayanya, menjadikan sejarah sinematik dengan menjadi pelakon pertama sejak John Travolta yang membintangi dua filem paling berjaya dalam tempoh lapan bulan.

Kejayaan ini, yang tidak terlampaui selama lebih empat dekad, mengukuhkan kedudukan Chalamet sebagai bintang yang sedang meningkat dalam industri filem.

Menurut laporan berita, persembahan terkini Chalamet dalam Wonka dan Dune: Bahagian Dua telah mendorong kedua-dua filem melebihi capaian AS$200 juta (RM948 juta) dalam penerimaan pejabat domestik sejak Julai 2023.

Pencapaian ini menempatkan Chalamet dalam sejarah sinema bersama Travolta, yang merupakan pelakon terakhir yang mencapai pencapaian serupa semasa kemuncak kerjayanya pada tahun 70-an. Travolta mencapai penghormatan ini dengan watak-wataknya dalam Saturday Night Fever dan Grease, yang dikeluarkan hanya lapan bulan berasingan antara 1977 dan 1978.

Perwatakan Chalamet sebagai pakar coklat ikonik Willy Wonka dalam adaptasi live-action ketiga novel Roald Dahl Charlie and the Chocolate Factory telah mendapat pujian meluas. Wonka, yang dikeluarkan pada Disember, membuat kutipan domestik sebanyak AS$218 juta dan AS$630 juta di seluruh dunia.

Dalam Dune: Bahagian Dua yang dikeluarkan pada 1 Mac, Chalamet membintangi sebagai Paul Atreides bersama barisan pelakon lain termasuk Zendaya, Austin Butler, Christopher Walken dan Florence Pugh. Sekuel sains fiksyen ini juga telah menerima pujian kritis, dengan meraih AS$494.7 juta secara global. Indiewire meramalkan bahawa Dune 2 akan melebihi jumlah kutipan Wonka dalam minggu yang akan datang.

Kenaikan Chalamet dalam kejayaan box-office bermula dengan peranannya yang dinominasikan untuk Oscar dalam Call Me By Your Name pada tahun 2016. Pelakon ini kini dijadual untuk menggambarkan Bob Dylan dalam filem biopik tentang penyanyi-penulis lagu tersebut, dengan penggambaran sedang berlangsung di New York City.

Biopik tersebut, diarahkan oleh pengarah James Mangold, akan meneroka transisi Dylan kepada gitar elektrik dan perjalanan beliau untuk menjadi legenda muzik rakyat. Persembahan muzik Chalamet dalam Wonka telah menimbulkan jangkaan untuk penyanyian beliau dalam biopik Dylan.

Menurut Deadline, biopik tersebut juga menampilkan Edward Norton sebagai penyanyi muzik rakyat Pete Seeger dan Elle Fanning sebagai kekasih Dylan, Sylvie Russo.

Leave a Comment